055-991-9781
אסותא חיפה, קניון לב המפרץ
הרצליה מדיקל סנטר
סרטן כליה
מהן הכליות?
הכליות נמצאות בשני צידי הגוף באזור המתניים (בחלקה האחורי של הבטן). תפקיד הכליות הינו סינון הדם מרעלים ומלחים שונים וייצור השתן בו מופרשים חומרים אלו.
מהו סרטן הכליה?
בכליות יכולים להופיע מספר גידולים סרטניים, RENAL CELL CARCINOMA – RCC הינו הנפוץ ביותר ומופיע בפרנכימת הכליה (החלק החיצוני) של הכליה. גידולים מסוג RCC מחולקים למספר תתי גידולים שונים כאשר הנפוץ מביניהם הינו RENAL CELL CARCINOMA.
בתוך המערכת האוספת את השתן מהכליה ומובילה לשלפוחית השתן יכולים להופיע גידולים מסוג TCC – TRNSITIONAL CELL CARCINOMA.
חשוב לדעת שגילוי ציסטה בכליה אינו מעיד על גידול בכליה – בהתאם למאפייני הציסטה מחליטים על הצורך בהמשך ברור.
מהם התסמינים (סימפטומים) של גידול בכליה?
גידול בכליה לרוב אינו מתבטא בסימפמטומים כלשהם, ובעידן הנוכחי של שימוש רב בבדיקות הדמיה – מרבית הגושים בכליה מתגלים באופן אקראי. למזלנו הדבר מוביל לרוב לגילוי מוקדם – שלב בו טיפול מקומי של הסרת הגידול מביא למעשה לריפוי המחלה.
גידולי כליה גדולים שלא אובחנו בשלב מוקדם עשויים לגרום לסימנים הכוללים כאב באזור המותן, המטוריה (שתן דמי) ולעיתים ניתן למשש גוש באזור הבטן.

איך מתבצע אבחון של סרטן כליה?
כאמור, גידולי כליה רבים מתגלים באופן אקראי עקב ביצוע בדיקת אולטראסאונד או CT בטן מסיבות שונות.
לרוב, לצורך אפיון מדוייק של הגידול ימליץ האורולוג על ביצוע בדיקת CT מיוחדת הנקראת CTU – CT UROGRAPHY, בבדיקה זו מבצעים מספר סריקות של הגוף והכליות כולל לפני ולאחר הזרקת חומר ניגוד (יוד) המאפשר לראות באופן מיטבי את דרכי השתן ולאפיין את הגידולים השונים. בדיקת ה CTU מאפשרת במקרים רבים גם להבחין בין גידולים מסוג RCC ל TCC ולסייע בבחירת המשך הטיפול והברור.
גילו לי סרטן כליה – מה הטיפול?
לאחר האבחנה הראשונית יחליט האורולוג המטפל על הצורך בהמשך הברור או התווית הטיפול.
במקרה של גידולים קטנים ניתן להתקדם ישירות לניתוח שיכלול לרוב את הסרת הגידול בלבד – כריתת כליה חלקית. ניתוח זה ניתן לבצע באופן לפרוסקופי או בניתוח רובוטי. במקרים מסויימים ניתן גם להחליט על מעקב בלבד או אבלציה (הקפאה או חימום) של הגידול.
במקרים של גידולים גדולים יותר יש צורך להחליט האם ניתן לשמר את הכליה ולבצע כריתת כליה חלקית או שיש צורך בכריתת כליה מלאה. במקרים אלו יש צורך לעיתים להרחיב את הברור על מנת לוודא שהגידול לא התפשט מעבר לכליה. כמו כן לעיתים יש צורך לקחת ביופסיה מהכליה על מנת לאפיין את הגידול במדוייק ולהחליט על דרך הטיפול.
לעיתים כבר בזמן האבחנה נראה כי מדובר בסרטן כליה גרורתי, במקרים אלו יש להתאים טיפול משולב הכולל לרוב טיפול בתרופות ביולוגיות המשפיעות על מערכת החיסון, וכן יש לשקול במקרים מסויימים את הסרת הכליה עם הגידול.
במקרים נדירים נראית חדירה של הגידול לוריד הכליה או הוריד הנבוב התחתון ( INFERIOR VENA CAVA – IVC), במקרים אלו יש צורך בניתוח מסובך להסרת הגידול ומומלץ לפנות לייעוץ ובדיקה באופן דחוף.